Muller van Severen

design stories | 25/1/2017 | 2 minuten leestijd

Tapijtenhuis Ashtari en ontwerpersduo Muller Van Severen presenteren “carpet blue / green”

Ashtari is vereerd om met Hannes en Fien te kunnen samenwerken voor dit speciale handgeknoopte tapijt.

Het project is ontstaan vanuit een wederzijds respect voor elkaars ambacht en persoon. Fien en Hannes’ creatieve visie en passie heeft ons enorm aangetrokken. We zijn altijd fan geweest van hun werk en waren benieuwd om te zien wat hun visie was op een handgeknoopt tapijt. Bij de ontwikkeling van dit tapijt hadden wij een adviserende technische rol inzake materiaalkeuze en technische mogelijkheden, waarbij we onze expertise graag met hen deelden. - Reza

Het handgeknoopte tapijt ‘carpet blue/green’ van 2 op 3 meter kwam tot stand in samenwerking met het bekende Antwerpse tapijtenhuis Ashtari. Het dessin is een collage van stillevens uit het fotowerk van Fien, die Fien en Hannes samenstelden tot een nieuw geheel. Het tapijt heeft een oplage van 8 edities en 2 ‘artist proofs’ en is een echt technisch hoogstandje.

Het proces van de kleurselectie, de materiaalkeuzes en de interpretatie van het dessin waren uiterst complex. Meer dan 40 verschillende kleuren werden manueel verwerkt door ervaren wevers op verticale weefgetouwen in knoopateliers in Nepal. Er werden drie verschillende grondstoffen gebruikt. - Wendy

Tibetaanse hooglandwol voor een matter effect. Cashmere zijde voor een glanzend effect. Pashmina wol voor een extra wit en zacht effect. Pashmina wol voelt erg zacht aan en is van nature witter. De witheid maakt het contrast met de gekleurde vlakken groter. De ‘gradient’ in de blauwe partij is in natuurzijde en zorgt voor dynamiek en levendigheid in het ontwerp. De gekleurde wollen partijen zijn matter en contrastrijker en zorgen voor een harmonieus temperend effect.

Door een coherente afwisseling van grondstoffen verandert de perceptie van de toeschouwer naarmate de lichtinval de mattere wollen en schitterende zijden partijen beroert.

Valerie Traan Gallery toont het allereerste tapijt op Interieur Kortrijk 2016. Daarna zal het tapijt terug naar Antwerpen komen waar het te bezichtigen is.

Ontwerp Muller Van Severen
Productie Ashtari Carpets
Afmetingen 300 x 200 cm
Limited edition 8 exemplaren + 2 artist proofs ​
Gebruik vloer en wand
Prijs op aanvraag
Productie en materiaal 100 of 150 knopen/inch² te bespreken
Materiaal wol (schaap), cashmere zijde (zijderups), pashmina wol (geiten)
Techniek Tibetaanse knoop
Poolhoogte 4 mm
Productietijd 14 weken

Verkrijgbaar bij Valerie Traan Gallery

info: +32 475 75 94 59 / veerlewenes@valerietraan.be

Verkrijgbaar bij Ashtari Carpets

info: +32 477 49 38 42 / info@ashtaricarpets.com